Fælge: Reparation & vedligehold
Bilen bør altid være i topform. På den måde får du mest mulig køreglæde ud af din bil, og så kan den holde i mange år. Når vi taler om dæk, så taler vi også om fælge. Fælge er den ringformede del, der sidder på ydersiden af det hjul, der er monteret på din bil. Fælgene er med til at passe godt på bilens dæk, og du vil være godt kørende i lang tid.
Her kan du læse meget mere om bilens fælge, og om hvordan du kan få repareret forskellige skader på disse. Vi giver dig også et par tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber dine fælge.
God vedligeholdelse kan spare dig for en reparation
Når det kommer til bilens fælge, kan du selv gøre en stor indsats for at vedligeholde dem så godt som muligt. Først og fremmest vil kosmetiske skrammer ofte dukke op, hvis du kommer for tæt på kantstenen. Det kan derfor være en god idé altid at holde afstand til kantstenen og passe godt på, når du skal parkere.
Samtidig kan du gøre dig selv en tjeneste fra begyndelsen af. Alt for billige fælge er nemlig i langt dårligere kvalitet end de dyrere modeller, og det kan komme til at blive en dyr fornøjelse for dig i sidste ende. For billige fælge er ikke godkendt, og dermed kan du komme til at køre rundt med ulovlige fælge.
Vælg de lovlige fælge med det samme
Anvendelsen af fælge på de danske veje har to forskellige regler. Når du udskifter dine fælge, skal du overholde reglerne for at køre med lovlige fælge. Den ene regel omhandler sporvidden, idet fælge kan øge bilens sporvidde. For at køre med lovlige fælge må sporvidden kun blive øget med 20 mm, hvoraf det er 10 mm til hver side. Den anden regel omhandler skærmreglementet, hvor dine dæk skal være inden for skærmen. Dette inkluderer også dæksidens runding.
Når du skal købe dine fælge, bør du altid gå efter en model, der er godkendt af TÜV eller en anden europæisk godkendelsesinstans. Dette er ikke kun din garanti for, at begge regler overholdes, men også en garanti for fælgenes levetid og styrke. Testen vil godkende den respektive fælg ved blandt andet at afprøve dens styrke, når du starter og stopper bilen.
Er uheldet ude kan professionelle hjælpe dig
Selvom du passer godt på dine fælge og sørger for den gode vedligeholdelse, kan uheldet være ude alligevel. Heldigvis betyder det ikke, at du er nødt til at købe nye fælge til din bil. Hos Gunner Due Biler kan vi altid hjælpe dig med at reparere og udbedre forskellige skader på dine fælge.
Vi har masser af erfaring inden for udretning af buler og forbedringer af skader, når det kommer til fælge. Derfor kan vi tilbyde dig en række forskellige ydelser, så dine fælge kan blive så gode som nye igen. Ved at få en professionel til at klare arbejdet for dig kan du spare mange penge, da du slipper for at skulle erhverve dig nogle nye fælge. Samtidig kan du være sikker på et godt resultat, da vi på alle vores værksteder har stor ekspertise på området.
Få os til at tjekke lovgivningen
Det kan være svært helt at gennemskue, om dine fælge overholder reglerne og dermed er lovlige. Vi kan tjekke det hele for dig, så du kan køre rundt med god ro i maven. Vi tjekker sporvidden og dækomkredsen, hvor vi derudfra kan vurdere, om hjulet går ud over skærmkanten.
Dækomkredsen skal svare til den, der gør sig gældende for typegodkendte dæk. Her kan der være en afvigelse på +/- 5%, og det hele kan vi tjekke for dig.
Forskellige modeller inden for fælge
Fælge kommer ikke bare i én størrelse eller version. Der er mange forskellige at vælge imellem, og det kan gøre det svært at gennemskue, hvad den bedste løsning til dig er. Som regel kan du vælge imellem fælge i letmetal eller i stål. Letmetal kan du benytte hele året rundt, men de kan have svært ved at klare de tunge vinterdæk i vinterhalvåret. Dermed kan du i stedet vælge stålfælge til vinterhalvåret og skifte til letmetalfælge i sommerhalvåret.
Når det kommer til vedligeholdelse af de to typer, skal letmetalfælge renses og vaskes jævnligt, hvis du vil sikre dig den gode holdbarhed. Bremsestøv vil nemlig gro fast på dine fælge med tiden. Du kan nemt rengøre dem med vand og sæbe, men undlad altid at bruge forskellige former for opløsningsmiddel, idet midlerne kan skade fælgenes overflade.
Forskellen på de to fælgetyper er grundlæggende vægten, men forskellen er ofte minimal. Her kan du regne med en forskel på omkring 500 g, og det er kun fælge i magnesium, der er meget tungere end letmetalfælge.